Curriculum Vitae

Corry Zondergeld beeldend kunstenares


E-mail: corry@zondergeld.com
Website: www.zondergeld.com

Corry Zondergeld (Rotterdam, 1970) volgde tot in het derde jaar de studie Tekenen en Handvaardigheid aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Holland in Diemen. Het werd vrij snel duidelijk dat haar belangstelling uit ging naar het tekenen en schilderen. Daar het zwaartepunt van die opleiding bij het leraarschap lag, besloot zij over te stappen naar de teken-, en schilderafdeling van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Als voorbereiding op de toelating van deze opleiding heeft zij het laatste jaar van de Tekenacademie in Amsterdam gevolgd. In 1991 werd zij toegelaten tot de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag, waar zij direct in het tweede jaar mocht starten. In 1994 rondde zij de opleiding succesvol af met eindexamenwerk dat deels geëxposeerd werd in het Gemeentemuseum van Den Haag.

Het werk dat zij op de academie maakte, doet aanvankelijk abstract aan. Nader beschouwd kunnen echter in dit werk al duidelijk naar de natuur geschilderde elementen worden waargenomen. Deze vroege werken moeten daarom misschien eerder gezien worden als studies naar de materie en het medium olieverf. De keuze voor de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag toont haar verlangen om te leren tekenen en schilderen naar de waarneming, zoals dit vroeger gedaan werd, nu gedaan wordt en altijd gedaan zal worden.

Na de academie heeft het realisme zich duidelijker gemanifesteerd in haar werk. Zij verbeterde haar tekenvaardigheid en haar kennis van de anatomie door onder andere een jaar te tekenen bij de faculteit geneeskunde van de universiteiten van Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. Dit resulteerde in verschillende opdrachten en eind jaren '90 in exposities bij Anatomendagen van de Nederlandse Anatomen Vereniging (NAV).

Het gedetailleerde anatomische werk contrasteert met de meer fantastische, barokke luchten, die, gecombineerd, elkaar complementeren. Met de wijze waarop zij haar dynamische voorstellingen in olieverf vat, roept Zondergeld in haar werken een vaak vervreemdende en soms beklemmende sfeer op.

Corry Zondergeld heeft veel geleerd van haar lessen bij Matthijs Röling en model Geke Hankel.

In 2007, 2008 en 2009 heeft Zondergeld meegedaan aan drie groepsexposities onder de naam ZES QUADRAAT in Galerie Wiek XX te Nieuweschans, die sinds 1977 hedendaagse figuratieve en realistische kunst presenteerde. (Galerie Wiek XX)

In 2010 is Corry Zondergeld meegeweest op een masterclass in Villedieu (Frankrijk) met een groep schilders onder leiding van Matthijs Röling (Villedieu). Onder de groep schilders waren veel oud-leerlingen. Model Geke Hankel was ook mee. Van de groep ZES QUADRAAT waren onder andere Rachel Dieraert (website) en Jannes Koetsier (website) mee.

Zondergeld deed in 2010 mee aan de 6de Plein-Air Schilderdag te Weesp. In 2011 deed zij ook mee met de volgende Plein-Air Schilderdag. (website Plein-Air Weesp) Zij won hierbij de Publieksprijs met haar werk Molenpad. Het publiek kon de kunstenaars aan het werk zien gedurende de dag op de verschillende locaties die zij in Weesp uitgekozen hadden binnen een van tevoren door de organisatie bepaald gebied. Aan het eind van de dag werden de werken in het Stadhuis tentoongesteld en was er gelegenheid een bod uit te brengen. Aansluitend aan de prijsuitreiking vond de veiling van de werken waarop een bod was uitgebracht (o.a. Molenpad), plaats. (Fotoreportage Plein-Air Schilderdag)

Het werk Vanessa en Lake van Corry Zondergeld kwam door de eerste voorronde van de Zomerexpo 2012 LIEFDE, georganiseerd door het Gemeentemuseum Den Haag en Stichting ArtWorlds. Werken die door de voorrondes komen, worden getoond in de online gallery van de Zomerexpo 2012 vanaf 1 juni 2012. (website Zomerexpo 2012)

Vanaf 2012 exposeerde Corry tweemaal bij Artistik Galerie in Amsterdam in gezamenlijke exposities. In 2013 had zij hier een solo expositie.

In 2015 en 2016 hing er ook werk van Zondergeld bij Gallery PR2 in Amsterdam. (website Gallery PR2)

Corry Zondergeld had gedurende de maand februari 2016 een expositie in Galerie Zône in Leiden. (website Galerie Zône)

NL - EN